【蟲草3大推薦食法🤩】

2022/05/25
【蟲草3大推薦食法🤩】
買咗靚蟲草,都要食得準確先有最好療效㗎‼️最佳食法一定係燉湯,完美吸收到蟲草營養,其次係懶人必選嘅煮飯和焗水,係都市人嘅養生捷徑✨流傳將蟲草磨粉加水飲用/原條生食,其實都不

【蟲草3大推薦食法🤩】

買咗靚蟲草,都要食得準確先有最好療效㗎‼️最佳食法一定係燉湯,完美吸收到蟲草營養,其次係懶人必選嘅煮飯和焗水,係都市人嘅養生捷徑✨流傳將蟲草磨粉加水飲用/原條生食,其實都不被推薦🙅🏻‍♀️係浪費蟲草精華及不安全嘅食法💁🏻‍♀️

*尚品蟲草經過專業深度清洗,煮食前用清水簡單沖洗即可。

1️⃣ 燉湯 ⭐⭐⭐⭐⭐

燉煮時間約1.5小時,如果高溫燉煮時間過長,冬蟲夏草內的營養會被破壞。一般燉湯會採用大條蟲草(每次加入3-5條作保健用途)。

2️⃣ 煮飯 ⭐⭐⭐⭐

將蟲草直接加入飯煲,跟生米同煮,飯熟即成。

3️⃣ 焗水嚼吃 ⭐⭐⭐⭐

這是最方便食法!每晚睡前用裝有滾水的保溫瓶焗3-4條蟲草,翌日早上飲用(可連蟲草食用)。

4️⃣ 磨粉沖水/生吃 ⭐

不建議這兩種食用方法。「磨粉」高速打磨的動作會破壞營養素,珍貴蟲草就浪費了。「生吃」未經煮理食用有機會將致病細菌一併吞下。


Related Products
尚品網店